Reacties na het verschijnen van mijn boek

Op de dag waarop mijn boek verscheen, reageerden meerdere mensen onmiddellijk. Ze mailden mij en zeiden dat ze het meteen in hun webshop hadden geplaatst, of op hun website een kopie van de promotiemailing van de uitgever hadden gezet. Dat was een blijk van vertrouwen, want op dat moment hadden ze van de inhoud van het boek nog geen kennis kunnen nemen. Ze waren geïnteresseerd omdat ze eerdere boeken van mij hadden gelezen (over gelijkenissen uit het Mattheüs- en Lukas-evangelie). Binnen één dag was mijn nieuwe boek daarom niet alleen op de webshops van de uitgever, van diverse boekhandels en van bol.com, maar ook op vele andere sites te zien.

Een vriend uit de Randstad schreef: "Zojuist een mail ontvangen met het bericht dat je boek gereed is en besteld kan worden!... Dat het z'n weg maar mag vinden naar velen die hierover vragen hebben. Ik ga het direct bestellen en zodra ik 't binnen heb kun je een blog hierover op mijn site verwachten. Ik waardeer je degelijkheid, gelovige houding t.a.v. de Schrift en intelligente benadering daarvan buitengewoon!" Na enkele weken verscheen er inderdaad een lovende recensie op het web. Die is op het volgende adres te vinden: https://goedbericht.nl/de-wederkomst-een-gepasseerd-station/

Een persoon uit Alkmaar schreef: "Ik heb gisteren je boek ontvangen en het in één adem uitgelezen. Ik vind het geweldig en ga het massaal aanprijzen. Ik zou het in mijn eigen boekentafel willen opnemen die ik meeneem als ik ergens spreek... je hebt uitstekend werk verricht". Deze persoon heeft 10 exemplaren van mijn boek besteld om die te gaan verspreiden.

Ook van een lezer uit het Deltagebied kreeg ik een lovende reactie. Hij mailde: "Ik heb het boek besteld, ontvangen en al voor een groot deel gelezen. Erg interessant. Ik wist niet dat preterisme zo actueel is! Wat goed dat u dit boek uitgeeft! Een prachtig werk om preterisme te weerleggen. De Bijbel staat vol van beloften waar de aarde bij betrokken is. Waarom zou men dat weg willen redeneren, vraag ik me af. Heel mooi vind ik uw uitleg over de oordeelsdag die duizend jaar duurt. Helemaal mee eens!"

Naast vele lovende reacties ontving ik ook een merkwaardige respons, die ik u niet wil onthouden. Omdat ik in mijn boek de opvattingen van Nederlandse schrijvers bespreek die het preterisme uitdragen, heb ik al deze schrijvers (voor zover ik hen kon bereiken) op de hoogte gesteld van de verschijning van mijn boek. Eén van hen liet me via e-mail weten, dat zijn visie op de Heilige Schrift totaal verschilt van de mijne. Hij schreef letterlijk: “De Bijbel vormt in mijn ogen een afgerond geheel en genoot hooguit nog enkele jaren na voltooiing van de laatste geschriften een bepaalde mate van geldigheid”. In mijn boek is een paragraaf opgenomen, die ik afsluit met de volgende woorden: "Voor een consistente preterist, die meent dat alle profetieën in de eerste eeuw zijn vervuld, is het Nieuwe Testament goeddeels achterhaald. Aansporingen die verband houden met de komst van Christus zijn niet meer van toepassing, wanneer Hij is gekomen". Enkele regels eerder had ik gezegd: "Wie het denkbeeld aanvaardt dat alle profetieën in het jaar 70 zijn vervuld en het Nieuwe Testament door deze bril begint te lezen, zal ontdekken dat dit woord 'voortwoekert als de kanker' (2 Tim. 2:16-17) en geen enkele Bijbelse opdracht of belofte onaangetast laat". Toen ik deze regels opschreef, dacht ik: "Kan ik dit wel zeggen, is dit oordeel niet te hard?" Maar door de reactie van deze Nederlandse schrijver werd ik bevestigd in mijn oordeel. Voor consistente preteristen is de hele Schrift in de tegenwoordige tijd niet langer geldig!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Om over na te denken (steun uit onverwachte hoek)

Reacties na het verschijnen van mijn boek

Ambassadeur van je eigen boek?

Mijn ervaringen in uitgeversland

Hoe ik tot het schrijven van mijn boek gekomen ben