Hoe ik tot het schrijven van mijn boek gekomen ben

Jaren geleden bezocht ik in ons dorp een dienst ter gelegenheid van een huwelijksjubileum. Na afloop van die bijeenkomst raakte ik met kerkgangers in gesprek. Zij waren enthousiast over een boek dat iemand uit hun gemeente over de "Openbaring aan Johannes" had geschreven. Volgens hen wierp dat boek veel licht op dit raadselachtige slot van het Nieuwe Testament. Toen ik de pennenvrucht van mijn dorpsgenoot in een plaatselijke bibliotheek inzag, bleek erin te staan dat bijna alles wat Johannes zag al heeft plaatsgevonden. Het "duizendjarig rijk" uit Openbaring 20 zou zijn begonnen in het jaar 70.

Met die opvatting was ik het oneens, en ik dacht: "Dit is waarschijnlijk de buitenissige visie van een enkeling." In de maanden die volgden, bleek, dat ik me daarin had vergist. Vooral in Amerika bleken er heel wat mensen te zijn die er dezelfde mening op nahielden als mijn dorpsgenoot. Op tientallen websites werd deze visie uitgedragen. Sommige auteurs gingen zelfs nog verder. Ze beweerden dat ALLE profetieën van de Bijbel waren vervuld vóór het eind van het jaar 70. "Nou moet het niet gekker worden", dacht ik.

Toen gebeurde er iets, dat mij compleet verraste. Plotseling doken er ook in Nederland allerlei websites op, die predikten dat Christus in het jaar 70 was verschenen en dat alle profetieën van de Bijbel al waren vervuld. Ik was buitengewoon verbaasd, toen ik ontdekte dat een man die vijf van zulke websites onderhoudt... twee kilometer van mij af woont en op allerlei plaatsen in ons land lezingen geeft. Ik bekeek video’s van zijn toespraken op internet en ik was verbijsterd. Niet alleen door wat hij zei en door de manier waarop hij het zei, maar vooral door de reactie van zijn publiek. Een stampvolle zaal juichte hem toe, gaf hem een daverend applaus en omhelsde zijn boodschap als een verlossend evangelie.

Mijn eigen reactie was volstrekt anders. Wat ik hoorde, stemde mij intens droevig. Het beangstigde en benauwde me, zoals politieke propaganda een mens kan beangstigen en benauwen. Het schokte me en deed me pijn, maar ik begreep die gevoelens niet. Als ik bij de bijeenkomst aanwezig was geweest, zou ik de zaal zijn uit gevlucht. Ik besloot om de denkbeelden van de spreker (en van de stroming die hij vertegenwoordigt) in kaart te brengen en die te toetsen aan de Bijbel.

Mijn eindrapport (na jaren van onderzoek en aandachtig luisteren) is het boek dat binnenkort onder het samenwerkingsimprint bc.bs van Boekencentrum Uitgevers en uitgeverij Boekscout zal verschijnen. Mijn bedoeling met dit boek is niet om bepaalde christenen te verketteren, maar om gelovigen bewust te maken van wat God met betrekking tot Zijn schepping heeft voorzegd, en door Zijn Zoon zal realiseren.


Twitter Facebook LinkedIn Volgen



Om over na te denken (steun uit onverwachte hoek)

Reacties na het verschijnen van mijn boek

Ambassadeur van je eigen boek?

Mijn ervaringen in uitgeversland

Hoe ik tot het schrijven van mijn boek gekomen ben